Zupa z kamienia z Morza Adriatyckiego wedle Roberta Makłowicza

Czytaj dalej
Fot. krzysztof swiderski/nto
Danuta Nowicka

Zupa z kamienia z Morza Adriatyckiego wedle Roberta Makłowicza

Danuta Nowicka

Choć w ostatnich latach gotujących na wizji niezmiernie przybyło, Robert Makłowicz, który był pierwszy wciąż pozostaje nie kwestionowaną potęgą. Podróżując pozwala nie tylko poznać narodowe kuchnie, ale i obce lądy. Rozmawiała Danuta Nowicka.

Gotował pan zupę z kamienia?

Wykańczałem. To przepis antyczny, wywodzący się od Greków: trzeba wyjąć z morza kamień, porośnięty roślinami i jadalnymi żyjątkami, zalać słodką wodą i gotować półtorej godziny. Następnie bardzo dokładnie przecedzić, doprawić solą, oliwą, czosnkiem, pietruszką, dodać trochę ryżu, który jest już późniejszym wynalazkiem. Zupa gotowa.

No i najlepiej, żeby to był kamień z Dalmacji…

Na pewno z morza kamienistego i ciepłego, w którym żyje dużo stworzeń jadalnych.

Pozostało jeszcze 94% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 8,90 zł miesięcznie.

    już od
    8,90
    /miesiąc
Danuta Nowicka

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

ekstramagazyn.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.