Stary niedźwiedź mocno nie śpi

Dr Wojciech Śmietana właśnie odłowił do badań kolejnego niedźwiedzia. Nazwał go "Wołosaty" Fot. Archiwum Wojciecha Śmietany Dr Wojciech Śmietana właśnie odłowił do badań kolejnego niedźwiedzia. Nazwał go "Wołosaty"

Miśki przepadają za malinami i borówkami, zjadają gruszki i jabłka ze zdziczałych sadów, szukają bukwi. Co znajdą, to zjedzą. Potrzebują 20-30 kg pokarmu dziennie - rozmowa z doktorem Wojciechem Śmietaną z Instytutu Ochrony Przyrody PAN, badaczem zwyczajów tych zwierząt.

Niedźwiedzie obudzą się dopiero wiosną?

One w zasadzie nie muszą gawrować, z wyjątkiem samic, które na przełomie grudnia i stycznia rodzą potomstwo. O tym, czy niedźwiedź popadnie zimą choćby w drzemkę, decydują dwa czynniki: temperatura i pokrywa śniegu. Jeśli śniegu jest niewiele, a mróz słaby, to nasze największe rodzime drapieżniki bez trudu przemieszczają się i znajdują jedzenie - jesienią bukiew, resztki po uczcie wilków albo pokarm wykładany przez myśliwych dla dzików. Jeśli natomiast leży co najmniej pół metra śniegu i jest minus dwadzieścia stopni, to dobrze otłuszczony niedźwiedź z "domu" raczej nie wychodzi.

Pozostało jeszcze 87% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 8,90 zł miesięcznie.

    już od
    8,90
    /miesiąc

W związku z ciszą wyborczą komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.

ekstramagazyn.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.