Kelnerkę kelner nosi na ręku - wyznania mistrza podawania

- Gdy kucharzowi nie wyszła potrawa, kelner powinien inteligentnie naprowadzić gościa na inną, lepszą - radzi Robert Golec Fot. Jacek Świerczyński - Gdy kucharzowi nie wyszła potrawa, kelner powinien inteligentnie naprowadzić gościa na inną, lepszą - radzi Robert Golec

- Gadatliwy może być barman. Kelner nie powinien. Musi być uśmiechnięty, zadbany, przeszkolony w podawaniu win - fragmenty rozmowy z Robertem Golcem, prezesem Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Miał pan kiedyś ochotę udusić klienta?

My nie używamy zwrotu "klient", tylko "konsument" albo "gość". W telewizji pokazują programy, w których kelnerzy plują albo nawet sikają do potraw. Nie wiem, skąd oni biorą te historie. Ja się z czymś takim nie spotkałem. Nasz zawód niczym się nie różni od zajęcia służby, która dawniej podawała do stołów w pałacach i dworkach. Ci ludzie nigdy nie pracowali na polu. Kto tego nie rozumie, nie może być kelnerem.

Pozostało jeszcze 76% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 8,90 zł miesięcznie.

    już od
    8,90
    /miesiąc

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

ekstramagazyn.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.