Grünberg podrabia szampana

W tych piwnicach Augusta Gremplera wytwarzano zielonogórski "szampan”, który "robił” za przednie wino francuskie. Fot. ze zbiorów Muzeum Ziemi Lubuskiej W tych piwnicach Augusta Gremplera wytwarzano zielonogórski "szampan”, który "robił” za przednie wino francuskie.

Pierwszy zielonogórski szampan robiono z… jabłek. Na eleganckich etykietkach butelek były francuskie nazwy trunku: Eperanay, Remis i Versaney. Niemcy dali się nabrać.

W tych piwnicach Augusta Gremplera wytwarzano zielonogórski "szampan”, który "robił” za przednie wino francuskie.
ze zbiorów Muzeum Ziemi Lubuskiej Etykieta zielonogórskiego "szampana" z wytwórni Gremplera

Etykieta zielonogórskiego "szampana" z wytwórni Gremplera
(fot. ze zbiorów Muzeum Ziemi Lubuskiej)

Zielona Góra (Grünberg), rok 1826: producent papy, fabrykant i właściciel tutejszej winnicy zakładają pierwszą w Niemczech wytwórnię wina musującego. Mózgiem interesu jest Karl Samuel Häusler - producent papy i kupiec z Jeleniej Góry. To on dwa lata wcześniej wymyślił recepturę niemieckiego "szampana", produkowanego z wina jabłkowego.

Pozostało jeszcze 84% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 8,90 zł miesięcznie.

    już od
    8,90
    /miesiąc

W związku z ciszą wyborczą komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.

ekstramagazyn.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.