Anna Gronczewska a.gronczewska@dziennik.lodz.pl

Eryk Lubos, aktor którego nie zmieniła sława. Ciągle jest tym samym skromnym chłopakiem ze Śląska

Eryk Lubos jako Henryk Skarżyśnki w serialu TVN „Belle Epoque” Fot. Fot. TVN/Iza Grzybowska Eryk Lubos jako Henryk Skarżyśnki w serialu TVN „Belle Epoque”
Anna Gronczewska a.gronczewska@dziennik.lodz.pl

Mieszka w kawalerce, jeździ starym samochodem. W wolnych chwilach uprawia boks. I jest dziś jednym bardziej rozchwytywanych teraz aktorów w Polsce. Oglądamy go w serialu „Belle Epoque”. Eryk Lubos gra w nim Henryka Skarżyńskiego

To aktor charakterystyczny: gra potwora Frankensteina w Teatrze Syrena, mordercę w serialu „Oficer”, umierającego boksera, który chce mieć dziecko w filmie „Moja krew”, w „Sztuce kochania” zagrał kochanka dzięki któremu Michalina Wisłocka pisała, że sufit na nią spada. Teraz śledzimy jego kryminalne perypetie w kostiumowym serialu „Belle Epoque”. Mimo sławy wciąż jest tym samym chłopakiem ze Śląska.

Śląskie korzenie

Urodził się w Tarnowskich Górach, ale wychował się położonej w pobliżu tego miasta wsi Repty.

- Od małego wiem, że mleko bierze się nie ze sklepu, tylko od krowy - mówił w wywiadzie dla „Twojego Stylu” Eryk Lubos. - Ajak babcia chciała ugotować rosół, szła do kurnika, zarzynała kurę, odzierała ją z pierza i było po sprawie. Dziwi mnie, że teraz robi się aferę, bo karpia na wigilię trzeba ukatrupić. Mieszkając na wsi, rozumiałem, że zwierzęta są dla ludzi, że na tym polega łańcuch pokarmowy. Lubiłem podpatrywać dziadka Maksa- rzeźnika, kiedy szedł na świniobicie. Kojarzyło mi się to z obrządkiem, rytuałem. Dziadek najpierw ostrzył noże, potem zabierał mnie na czyjeś podwórko, choć nas, dzieci, przeganiano. Tam w świątecznej atmosferze zarzynał wieprzka, dzielił mięso, rozpalał w wędzarni i po chwili roznosił się piękny zapach drewna, jałowca i wędzonych kiełbas. Robił najlepsze kiełbasy, jakie w życiu jadłem.

Pozostało jeszcze 81% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 8,90 zł miesięcznie.

    już od
    8,90
    /miesiąc
Anna Gronczewska a.gronczewska@dziennik.lodz.pl

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

ekstramagazyn.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.